Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-03@20:38:01 GMT

پرسش‌ها و انتقادهایی درباره نمایشگاه مجازی کتاب

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۶۸۵۹۵

پرسش‌ها و انتقادهایی درباره نمایشگاه مجازی کتاب

آفتاب‌‌نیوز :

نمایشگاه مجازی کتاب که حالا سومین روز از برگزاری‌اش را هم پشت سر گذاشته، چند ماه پیش فقط یک پیشنهاد پرحاشیه بود؛ پیشنهادی که توسط هومان حسن‌پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به برگزاری اینترنتی المپیک تشبیه شد؛ او که البته حالا معتقد است «نمایشگاه مجازی کتاب یک رویداد جدید ملی است که با فروش همراه شده و این اتفاق برای اولین‌بار در جهان صورت رخ می‌دهد»، گفته بود که اگر توانستند المپیک را اینترنتی برگزار کنند، می‌توانند نمایشگاه کتاب را هم به طور عادلانه اینترنتی برگزار کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نظر علی‌رغم برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب تهران اما آن گفته هومان حسن‌پور چندان هم دور از واقعیت نبوده است؛ برگزاری درست و بی‌دردسر نمایشگاه مجازی کتاب که با شعار جبران خسارت‌های کرونایی ناشران پا به میدان گذاشت، خیلی هم کار آسانی نیست و گویا بیش از این جای کار داشته است.

«افتضااااااااااااااااح، هر مرحله‌ای توی سایت از جست‌وجو بگیر تا ثبت‌نام و خرید بعد از چندین بار خطا دادن و معطلی زیاد انجام می‌شه، بعضیا هم اصلا انجام نمی‌شه»، «باید تمدیدش کنند امروز که اصلا نمی‌شد کاری انجام داد»، «سلام‌. کاملا درسته مدت‌هاست منتظرم این نمایشگاه باز بشه ولی متاسفانه روز اول افتضاح بود»، «سرعتش واقعا کمه» و ...؛ این‌ها نخستین واکنش‌های مخاطبان ایسنا به وضعیت برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب است؛ واکنش‌هایی که در پی گزارش «گشتی در نمایشگاه مجازی کتاب تهران و حاشیه‌هایش» که ساعاتی پیش از آغاز این رویداد به بررسی وضعیت پلتفرم ایجادشده پرداخته بود، ارایه شد.

اما در همین‌جا کمی به عقب بازمی‌گردیم. نمایشگاه مجازی کتاب برای چه کسانی طراحی شده است؟ یا چه کسانی به نمایشگاه مجازی کتاب می‌آیند و آمده‌اند؟ آیا شاهد همه آن جمعیتی که باعث کند شدن حرکت در راهروهای نمایشگاه حضوری می‌شدند در نمایشگاه مجازی کتاب هم هستیم؟

همه می‌دانیم که نمایشگاه کتاب تهران به تعبیر عده زیادی برخلاف دیگر نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب دنیا یک فروشگاه بود، که البته چه بسا تفریحگاه خوبی هم بود. کودکان، نوجوانان، دانش‌آموزان، دانشجویان و عده زیادی از افرادی که خودشان را به نمایشگاه فیزیکی کتاب می‌رساندند، لزوما مخاطب حرفه‌ای کتاب نبودند. کما این‌که در روزهای گذشته هم شاهد طنزنوشته‌های بسیاری در فضای مجازی بودیم. بخشی از افرادی که به نمایشگاه کتاب تهران می‌آمدند حتی اکنون نمی‌دانند نشانی نمایشگاه مجازی کتاب تهران چیست، چون به طنز یا جد، به قول خودشان نه خبری از سیب‌زمینی سرخ‌کرده‌ است، نه ساندویچ کثیف، نه گرفتن اشانتیون، نه چرخیدن در راهروها و نه نشستن روی چمن‌های محوطه مصلا!

گذشته از این، در پرس‌وجویی که از اقشار مختلف درباره مراجعه به نمایشگاه مجازی کتاب داشتیم، عده‌ای گفتند که هنوز هم رفتن به کتابفروشی‌ها و خرید حضوری را ترجیح می‌دهند، عده‌ای دیگر هم معتقد بودند که خرید از سایت‌های فروش کتاب همانند قبل بهتر از نمایشگاه است، این درحالی بود که عده قابل توجهی حتی از برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب خبر هم نداشتند، هرچند که دست‌اندرکاران این رویداد گفته بودند برای اطلاع‌رسانی در این‌باره در تلاش‌اند و حتی بنرهایی را هم در نقاط مختلف شهر نصب کرده‌اند. گرچه جای سوال دارد که در روزهای قرنطینه آیا تبلیغات در فضای شهری می‌تواند مثل گذشته کاربردی باشد؟

پس تا این‌جا می‌توان نتیجه گرفت افرادی که به نمایشگاه مجازی کتاب مراجعه می‌کنند، تا حد زیادی مخاطب جدی کتاب هستند و به قولی آمده‌اند برای کتاب و خرید کتاب؛ از این رو تا حد امکان باید از کوتاهی‌ای که سبب اختلال در ارتباط آنان با این رویداد و خریدشان می‌شود جلوگیری شود. اما نتیجه چه بود؟ اختلال در دسترسی به نمایشگاه کتاب!

نمایشگاهی که کاربران با نوشتن «تنها چیزی که باعث می‌شه کمی به این زندگی امیدوار بشم و روحیه‌م عوض بشه نمایشگاه کتاب بهمن ماهه...» انتظارش را می‌کشیدند، به «سایت نمایشگاه مجازی کتاب یه جوری اذیت می‌کنه که می‌خوام بی‌خیال خرید کتاب بشم» یا «فکرشم نمی‌کردم گشتن تو نمایشگاه کتاب مجازی از گشتن تو نمایشگاه کتاب حقیقی بیشتر طول بکشه!» رسید.

هرچند که از نقش حمایتی این رویداد برای ناشران نمی‌توان غافل شد اما این در صورتی است که نمایشگاه مجازی کتاب برای آنان از حمایت به دردسری تازه تبدیل نشود. ولی در روزهای اخیر و در حالی که دائما شاهد تولید و انتشار اخبار صرفا تمجیدآمیز درباره این رویداد از جانب نهاد برگزارکننده آن هستیم، ناشران با سوال‌ها و مسائلی مواجه‌اند که کمتر پاسخی درباره‌شان شنیده می‌شود. یا حتی در اطلاعیه مربوط به «عذرخواهی و وعده ارتقای سایت نمایشگاه کتاب» فقط از بازدیدکنندگان و خریداران عذرخواهی شد و نه ناشران که بنا به اظهارات عده‌ای‌شان، آن‌ها هم با عدم دسترسی و مشکلاتی در پی‌ آن مواجه بوده‌اند.

در این‌جا برخی از مشکلات و مسائل ناشران را در روزهای اخیر که به برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب برمی‌گردد، به روایت خودشان می‌خوانیم:

- «پشتیبانی با تلفن ثابت بگیرید قطع هست ولی با موبایل زنگ بزنید امکان‌پذیره»

- «متاسفانه ناشر هم نمی‌تواند وارد شود و صفحه خود را چک کند آن‌گاه دوستان می‌گویند که مراجعه را به ساعت‌های مختلف موکول کنند»

- «از صبح تا به حال بالای بیست بار تماس گرفتم کسی پاسخگو نیست و هیچ بوقی نیز کار نمی‌کند»

- «نکته‌ای که در سرچ با آن مواجه شدم و بسیار برام جالب بود و خود دوستان هنوز نتوانستن مشکلش را حل کنند، وجود کتاب‌های ناشران همنام در سامانه یا لینک صفحه ناشر اصلی است و نکته جالب‌تر آن‌جاست که کتاب‌های ناشر اصلی در صفحه خودش نیست»

- «واقعا مسئولین محترم وضعیت فاجعه‌بار سایت نمایشگاه مجازی را رصد نمی‌کنند و صدای اعتراض ناشران را نمی‌شنوند؟!! کمترین کار اینه که حداقل دیگه تبلیغات را متوقف کنند تا بیش از این مردم را ناراضی نکنند؟!!»

- «چند میلیاردی که خرج این سایت شد بهتر نبود به روش دیگری به خریداران یارانه داده بشه؟»

- «ما که اصلا نمی‌تونیم وارد پنل‌مون بشیم ببینیم چند سفارش داشتیم»

- «می‌شد به جای این همه مسائل و مصایب برای ناشران و خریداران و کتابفروشی‌ها کل مبالغ هزینه‌شده + بن‌های ارائه‌شده در قالب طرح‌های فصلی به مخاطبان ارائه می‌شد. یا با سازوکاری بن‌ها بر روی کارت‌های بانکی مجازی شارژ می‌شد و مخاطبان می‌توانستند با آن از سایت ناشران یا سایت‌های فروش کتاب فعال خرید کنند. ضمن این‌که با گذشت چندین روز از نمایشگاه جیرفت هنوز مبالغ فروش‌رفته ناشران واریز نشده.»

- «ناشران مشاهده می‌کنند که آنان به‌عنوان مدیران غرفه (که قرار بود از ساعت ۹ صبح تا ۶ بعدازظهر به‌صورت آنلاین در سایت حضور داشته باشند) حتی امکان لاگین کردن ندارند و یا حتی به‌عنوان خریدار دچار مشکلات جدی می‌شوند، حالا چطور می‌توانند به خبرهای جدید اعتماد کنند؟

ناشران اعلام می‌کنند که بسیاری از اطلاعات کتاب‌های آنان به‌صورت غلط و مشترک بین ناشران دیگر درج شده، اما مسئولین می‌فرمایند بین این همه اما و اگر، نمایشگاه دومیلیارد تومان فروش داشته است.

نمایشگاه مجازی تا این لحظه موفق نشده حتی معادل یک روز از فروش کتاب پلتفرم‌های بزرگ موجود در کشور را به ثبت برساند، اما باید منتظر ماند و دید آیا تلاش‌های مسئولان نمایشگاه در این روزهای باقی‌مانده منجر به نتیجه خواهد بود؟

به نظر می‌رسد حداقل انتظار ناشران از برگزارکنندگان نمایشگاه این است که در پایان هرروز از کار نمایشگاه گزارش مبسوطی از روند مراجعه مردم به سایت نمایشگاه، میزان خرید و تنوع آن، حجم تراکنش‌ها و سایر اطلاعات حداقلی را ارائه کنند تا ان‌شاءالله تا پایان نمایشگاه، با همکاری ناشران، تجربه خوشی در ذهن مردم و ناشران در خاطره‌ها باقی بماند.»

- «از همه مفیدتر گزارش هزینه‌های نمایشگاه است. به جای ارجاع ناشران به بازدید از واحد مونیتورینگ که همه می‌دانند وعده‌ای از جنس وعده‌های همیشگی سیستم‌های دولتی است. ما انتظار داریم گزارشی از هزینه‌هایی را که به نام ناشران انجام‌شده داشته باشیم.»

با توجه به حجم خبررسانی‌های تبلیغاتی پیش و در زمان برگزاری نمایشگاه، حالا انتظار می‌رود در روزهای باقی‌مانده توجه بیشتری به اظهارات قابل ملاحظه ناشران شود تا نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران با مشارکت آنان با نتیجه‌ای بهتر به کار خود پایان دهد.

مسئله‌ دیگری که تا کنون توجه بسیاری از خریداران را به خود جلب کرده موجود نبودن برخی یا تمام کتاب‌های عده‌ای از ناشران است، در واقع کتاب در نتیجه جست‌وجوی کاربر پدیدار می‌شود، وارد بخش سفارش می‌شود اما موجود نیست. بنا به اظهارات برخی کاربران بخشی از کتاب‌ها از ساعت‌های نخست برگزاری نمایشگاه که طبعا نباید موجودی به پایان رسیده باشد، موجود نبوده‌اند!

البته خانه کتاب و ادبیات ایران در توضیح این ماجرا چهار علت را ذکر کرده که چنین است:

۱. شرکت نکردن ناشر در نمایشگاه مجازی کتاب تهران

۲. اتمام موجودی کتاب به دلیل فروش در نمایشگاه مجازی کتاب تهران

۳. عدم ثبت کتاب در بانک اطلاعاتی خانه کتاب و ادبیات ایران به دلیل عدم اعلام وصول ناشر

۴. عدم اعلام موجودی کتاب توسط ناشر در پنل فروش

از نکات دیگری که مخاطبان درباره آن گفتند، حضور نداشتن برخی ناشران بزرگ در این رویداد است؛ ناشرانی که هرساله در غرفه‌های‌ بزرگ‌شان جای سوزن انداختن نبود. آیا آن‌ها پلتفرم‌های فروش خودشان را به نمایشگاه مجازی کتاب ترجیح داده‌اند؟

به راستی در روزگار پرهیاهوی برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب هنوز هم مخاطبان فروشگاه‌های اینترنتی کتاب نیازشان را از آن طریق برطرف می‌کنند؟ باید دید اولویت مراجعه به وب‌سایت این رویداد برای مخاطب چیست؟ گذشته از این‌که نمایشگاه مجازی کتاب فرصت تورق و نگاهی گذرا به کتاب را پیش از خرید آن دریغ کرده، صرفا و معمولا به مخاطب فایلی از فهرست کتاب را نشان می‌دهد با تصویری از جلد که کیفیت خیلی بالایی ندارد، در حالی که سایت‌های فروش کتاب یا وب‌سایت‌های ناشران معمولا با شرح کوتاهی از کتاب، مشخص بودن نظرات دیگر کاربران درباره آن، تصاویر باکیفیت رو و پشت جلد و ... همراه است. با این حال سرعت کسل‌کننده سایت نمایشگاه کتاب می‌تواند بر مخاطب برای مراجعه به سایت‌های دیگر برای خرید غالب شود یا تخفیف ۲۰درصدی کتاب‌ها؟!

در پایان نکته‌ای هم درباره آن‌چه نمایشگاه مجازی کتاب را بیش از هر چیز دیگر در این روزها پرحاشیه کرده است؛ اختلالات در دسترسی و پایین بودن سرعت! آیا دست‌اندرکاران برگزاری این نمایشگاه پیش از شروع آن یک‌بار وارد سایت این رویداد نشده بودند تا متوجه سرعت آن شوند؟ آیا سرعت سایت طراحی‌شده که قطعا از آن اطلاع داشتند با توجه با مراجعه میلیونی که خودشان پیش‌بینی کرده بودند، برای‌شان عجیب نبود؟ هیچ یک از دست‌اندرکاران برگزاری این رویداد یک تست سرعت ساده که تقریبا بدون نیاز به هیچ دانشی در حوزه فناوری اطلاعات قابل انجام است، از سایت نمایشگاه نگرفتند؟ ضمن این‌که دست‌اندرکاران علت کمبود سرعت را مراجعه بالای مخاطبان دانستند در حالی که همان‌طور که ایسنا پیش‌تر شرح داد، این وضعیت حتی پیش از آغاز این رویداد هم وجود داشت. به راستی رویدادی که به گفته مسئولان بنا بود عدالت فرهنگی را برقرار و دسترسی ساکنان مناطق دورافتاده را به نمایشگاه کتاب میسر کند، چطور از دسترس اغلب افراد و حتی ناشران خارج می‌شود و مدام دچار اختلال است؟!

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: نمایشگاه مجازی کتاب نمایشگاه مجازی کتاب تهران نمایشگاه مجازی کتاب نمایشگاه مجازی کتاب برگزاری نمایشگاه سایت نمایشگاه دست اندرکاران نمایشگاه کتاب فروش کتاب کتاب ها عده ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۶۸۵۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهار کتاب ایران؛از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: کمتر از یک هفته به آغاز ماراتن ناشران و فعالان صنعت نشر باقی مانده. سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران امسال نیز مانند سال‌های گذشته از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شده و به این ترتیب بهار 1403 کتاب ایران آغاز می‌شود.

حسین تیموری مدیر کمیته اجرایی و پشتیبانی نمایشگاه، روز پنجم اردیبهشت از تحویل فضای مصلی امام خمینی (ره) به ستاد برگزاری نمایشگاه خبر داد و گفت: جانمایی ناشران حوزه‌های کودک و نوجوان، ناشران داخلی، ناشران خارجی، ناشران بین‌الملل نهایی شده و اجرای غرفه ناشران این حوزه‌ها اواخر این هفته شروع و تا اوایل هفته آینده تکمیل می‌شود.

وی با بیان اینکه غرفه‌سازی ناشران در فضای شبستان مراحل پایانی خود را طی می‌کند، افزود: آماده‌سازی زیرساخت‌های مورد نیاز در مصلی امام خمینی (ره) همچون غرفه‌های تبلیغات، غرفه‌های رفاهی و غرفه‌های اطلاع‌رسانی از سه شنبه (چهارم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳) آغاز شده است.

سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در حالی که هنوز آغاز نشده اما حاشیه‌هایی برایش رخ داده اند؛ از تغییر مهمان ویژه این رویداد تا مبلغ بالای اجاره بهای غرفه‌ها و گله ناشران از حضور کتابفروشان در سامانه فروش مجازی همگی ازجمله اخباری هستند که قبل از شروع نمایشگاه کتاب سر و صدای زیادی در میان اهالی رسانه و اصحاب نشر به پا کردند.

چند روز پیش از آغاز بهار کتاب ایران، خبرنگار مهر سری به مصلی امام خمینی (ره) محل برگزاری این رویداد فرهنگی زد و در جریان روند کار آغاز نمایشگاه کتاب قرار گرفت.

تکمیل غرفه سازی در نمایشگاه کتاب

تقریباً همه درب‌های منتهی به مصلی امام خمینی (ره) بسته بودند و تنها راه عبور و مرور درب شماره یک بود؛ بالاخره بعد از یک ساعت معطلی و ممانعت از ورود با چند تلفن و هماهنگی وارد مصلی شده و سری به شبستان اصلی و محل استقرار ناشران عمومی زدیم.

در این بخش کارگران مشغول بودند؛ غرفه سازی و محل استقرار ناشران تقریباً در تمام فضای شبستان انجام شده و تنها یکی دو نقطه از شبستان خالی بود که آنها نیز محل استقرار غرفه‌های خودساز بود، بسیاری از غرفه‌ها نیز با نامگذاری که از سال‌های گذشته باقی مانده بودند تشکیل شدند. بخش کودک و نوجوان نیز در همان جای همیشگی با نزدیک ترین دسترسی برای خانواده‌ها قرار دارد البته که می‌تواند در جای مطلوب‌تری قرار گیرد اما غرفه سازی در این بخش نیز شکل گرفته است و سازه‌های فلزی جانمایی ناشران را مشخص کرده است.

در بخش بین الملل نیز کارگران مشغول فعالیت و غرفه سازی قرار گیری ناشران خارجی بودند. فضای بیرونی مصلی نیز توسط کارگران زیباسازی شهرداری با گل‌های رنگارنگ تزئین شده و سازه‌های فلزی مخصوص بخش‌های تبلیغات در فضای بیرونی شبستان اصلی نیز قرار گرفته است.

ابهامات حضور مهمان ویژه

تقریباً ماه‌های آخر سال ۱۴۰۲ کشور «هند» به عنوان مهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران معرفی شد. اما پس از تعرض رژیم صهیونیستی به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران و عملیات «وعده صادق» کشور هند محدودیت‌هایی را برای سفر شهرورندانش به ایران و اسرائیل اعمال کرد. پس از این اخبار گمانه زنی‌هایی مبنی بر عدم حضور کشور هند در دور جدید نمایشگاه کتاب زده شد که در نهایت هشتم اردیبهشت ماه علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در فضای مجازی خبر از عدم حضور این کشور داد.

رمضانی در این توییت نوشت: «علی رغم تلاش جامعه فرهنگی هند، نظر به ادامه محدودیت حضور اتباع این کشور در ایران پس از عملیات وعده صادق و اتمام فرصت رفع محدودیت بعد از دیدار اخیر سفیر هند، حضور این کشور منتفی شد و یمن مهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.»

اما یاسر احمدوند رییس نمایشگاه در مصاحبه با یکی از خبرگزاری‌ها گفت: «بین کشورهای منطقه در حال ارزیابی هستیم تا کشور مناسب حضور اعلام شود، هنوز تصمیم نهایی اخذ نشده و در حال مذاکره با کشورهای همسایه هستیم.» به این ترتیب سرنوشت مهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با ابهاماتی روبه رو است.

تیغ تورم بر اجاره بهای غرفه های نمایشگاه

در مدت زمان کمی که به شروع نمایشگاه کتاب باقی مانده، ناشران از افزایش اجاره بهای غرفه‌ها گلایه دارند، اجاره بهایی که به گفته آنها نسبت به سال گذشته با تورم بسیاری همراه بوده است.

اگرچه دولت تلاش کرده کمترین هزینه را از ناشران برای حضور در این رویداد فرهنگی دریافت کند (چون برگزاری نمایشگاه کتاب تهران ردیف بودجه مشخصی دارد) اما ناشران از مبالغ اجاره بهای غرفه‌ها گله مندند. در سال‌های مختلف انتقادات از اجاره بهای غرفه‌ها و جانمایی ناشران در نمایشگاه کتاب پابرجا بوده است.

براساس ضوابط حضور ناشران داخلی هزینه اجاره بهای غرفه‌ها به شرح زیر است:

هزینه اجاره بهای غرفه‌ها در بخش ناشران عمومی نمایشگاه کتاب تهران تا ۶ متر مربع به ازای هر مترمربع یک میلیون و ۳۷۵ هزار ریال، ۷ تا ۹ متر مربع به ازای هر متر مربع ۲ میلیون و ۵ هزار ریال، از ۱۰ تا ۲۴ متر مربع سه میلیون و ۱۰۰ هزار ریال، از ۲۵ تا ۴۸ متر مربع ۴ میلیون و ۸۵۰ هزار ریال، از ۴۹ متر تا ۱۰۰ متری ۶ میلیون و ۸۵۰ هزار ریال، از ۱۰۱ متر تا ۲۰۰ متر ۹ میلیون ریال، از ۲۰۱ متر تا ۳۰۰ متر ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، از ۳۰۱ متر به بالا ۱۲ میلیون ریال بوده است. برای ناشران غیر خصوصی این رقم‌ها افزایش بیشتری داشته اند.

بررسی این رقم‌ها با ارقام سال گذشته حکایت از افزایش بین ۲۰ تا ۵۰ درصدی میزان اجاره بهای غرفه‌ها دارد.

رضا حاجی آبادی مدیر انتشارات هزاره ققنوس در گفتگو با خبرنگار مهر درباره میزان افزایش اجاره بهای غرفه‌ها در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: مسلماً قیمت اجاره بهای غرفه‌ها در نمایشگاه کتاب افزایش داشته است. سال گذشته من برای اجاره یک غرفه ۱۵ متری ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان پرداخت کردم در حالی که سال گذشته برای اجاره غرفه ۱۸ متری سه میلیون و ۴۰۰ هزار تومان پرداخت کردم و خب مشخص نیست چرا اجاره بها باید متری ۱۰۰ تومان افزایش پیدا کند.

وی همچنین افزود: مبلغ اجاره کارتخوان ها در نمایشگاه کتاب نیز سال گذشته ۲۵۰ هزار تومان بوده که امسال به ۳۵۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. همچنین مالیات بر ارزش افزوده نیز سال گذشته ۹ درصد بوده که امسال به ۱۰ درصد افزایش داشته.

حاجی آبادی گفت: هزینه‌های حمل و نقل انتقال کتاب به نمایشگاه، حقوق نیروهای مستقر در غرفه‌ها، تعرفه‌های حمل و نقل داخل نمایشگاه که هیچ گاه مطابق تعرفه نبوده است به انضمام اعمال تخفیف ۲۰ درصدی که ناشران موظف به ارائه آن هستند هزینه‌های پنهانی هستند که مسؤولان به آن توجه نمی‌کنند.

علیرضا رئیس دانا مدیر انتشارات نگاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به افزایش قیمت اجاره بهای غرفه‌های نمایشگاه کتاب تهران گفت: تا امروز چیزی بالغ بر ۶۰ میلیون تومان برای حضور در نمایشگاه کتاب پرداخت کردیم و تقریباً می‌توان گفت قیمت‌ها حدود ۶ میلیون تومان با ارزش افزوده همراه بودند.

مشارکت کتابفروشان در نمایشگاه کتاب از نگاه ناشران

در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز مانند سال‌های گذشته کتابفروشی ها به عنوان یکی از ارکان این رویداد در بخش مجازی نمایشگاه کتاب حضور دارند، نکته‌ای که بسیاری از ناشران نسبت به آن انتقاداتی دارند.

مسلم است مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این نتیجه رسیده اند که در راستای برقراری و توزیع عدالت فرهنگی و دامنه نمایشگاه کتاب، این رویداد را به سطوح کتابفروشی ها توسعه دهند، اما به اعتقاد ناشران موتور محرکه نشر، ناشر است و اگر او ضعیف شود چرخه کتاب با اختلال مواجه می‌شود. سال هاست که جامعه نشر به درآمد نمایشگاه دل بسته و فعالیت‌های خود را بنا با حضور در آن تنظیم کرده است و حضور کتابفروشان تأثیر مستقیمی بر نقدینگی ناشران دارد.

همچنین ارتباط مستقیم ناشر با مخاطب ثمرات غیرمالی مستقیم نیز دارد و ارزیابی ناشران و فهم ذائقه مشتری مهمترین دست آورد نمایشگاه برای ناشران است که با حضور کتابفروشان و پراکنده شدن مخاطبان این مزیت کم رنگ می‌شود.

یکی از نکات دیگر مهمی که باید به آن توجه کرد این است که فروش کتاب غیر توسط ناشران در سطح نمایشگاه بین المللی کتاب تهران ممنوع بوده و ناشران نمی‌توانند کتاب یکدیگر را بفروشند این در حالی است که کتابفروشی ها همه کتاب‌های موجود از هر ناشر را می‌توانند بفروشند و خود منشایی برای فروش کتاب‌هایی از ناشران پخته خوار می‌شود.

همانطور که گفته شد وزارت فرهنگ و ارشاد در راستای توزیع عدالت فرهنگی و خرید هرچه سریع‌تر و آسان‌تر کتاب توسط مخاطبان در دورترین نقاط شهرها و روستاها شاید یکی از دلایل حضور کتابفروشان در بخش مجازی باشد با این حال باید دید مسؤولان فرهنگی در این باره چه نظری دارند.

حاجی آبادی درباره حضور کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب می‌گوید: مخالف انجام چنین کاری هستم چراکه نمایشگاه کتاب مختص حضور ناشران است و مسئله‌ای که غیر از فروش برای ناشران مهم است ارتباط با مخاطب و شناسایی سلیقه آن است.

وی افزود: اگر بنا بر حضور کتابفروشان نیز باشد این مقوله باید براساس ضوابط باشد همانطور که می‌دانید عرضه کتاب‌هایی غیر از تولیدات انتشارات و پیش فروش توسط ناشر در نمایشگاه ممنوع است حال آنکه این کار توسط کتابفروشان انجام می‌شود.

حاجی آبادی با اشاره به اینکه مبنای انتخاب کتابفروشان برای حضور در بخش مجازی مشخص نیست گفت: نمایشگاه بهار کتاب ناشران است که در آن می‌توانند تبلیغ کنند، کتاب بفروشند و با مخاطب ارتباط برقرار کنند، طبیعی است که با فروش کتاب‌ها توسط کتابفروشان این چرخه بهم می‌خورد این در حالی است که می‌توان بن تخفیف به کتابفروشان اختصاص داده و یا پس از نمایشگاه کتاب در یک رویداد مجزا کتابفروشان اقدام به فروش کتاب کنند تا مخاطبانی که نتوانستند در نمایشگاه حضور پیدا کنند کتاب‌های خود را خریداری کنند.

رئیس دانا نیز در این باره گفت: حضور کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب به نفع فرهنگ است و هرجا که کتابفروشان به عنوان قوای کمک کننده در فروش، ناشران را همراهی کنند خوب است.

کد خبر 6094414 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • اعلام فرصت ناشران بخش مجازی نمایشگاه کتاب برای آماده‌سازی پنل
  • در بخش مجازی نمایشگاه کتاب ۱۴۰۳ چه خبر است؟
  • ۱۸ اردیبهشت؛ آخرین مهلت آماده‌سازی پنل مجازی‌ نمایشگاه سی‌وپنجم کتاب
  • افزایش فضای نمایشگاهی و تعداد ناشران در نمایشگاه کتاب
  • شمارش معکوس آغاز نمایشگاه کتاب تهران و درگذشت پل آستر
  • بهار کتاب ایران/از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه
  • تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد
  • آغاز تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه کتاب
  • بهار کتاب ایران؛از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه
  • کتاب بنیه فیلمساز را قوی می‌کند/ حتما به نمایشگاه کتاب تهران می‌روم